Tyxo.bg counter Иновационен лагер
Неделя, Април 28, 2024
Text Size

Иновационен лагер

Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

На 21.11.2015 година за шеста поредна година учениците от СОУ „Георги Бенковски“, гр. Пазарджик; Националната финансово-стопанска гимназия, гр. София; СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Ракитово и СОУ „Васил Левски“, гр. Велинград си партнираха в инициативата Иновационен лагер – едно приятелско състезание на идеите, творчеството и креативността. Това се случи в рамките на Световната седмица по предприемачество за България, организация–домакин на която бе Джуниър Ачийвмънт.
Иновационният лагер се проведе в СОУ „Георги Бенковски“, гр. Пазарджик и показа как учениците от четири различни града, от училища с различен профил, работещи по различни програми на Джуниър Ачийвмънт, могат да се обединят и покажат своите знания, креативност и новаторски търсения в областта на образованието. Казусът постави участниците пред сериозно предизвикателство – да предложат нов предмет, който да бъде въведен в българското училище, да коментират идеалния процес на обучение, да съпоставят традиционния и иновативния образователен процес. Тази задача бе изцяло в контекста на публичното обсъждане на новия Закон за предучилищно и училищно образование, в който се предлага предприемачеството да стане задължителен предмет още от началния етап.
Идеите на учениците се оценяваха от жури в състав: Запрян Генков – собственик на верига сладкарници „Радост“, гр.Пазарджик, Величка Петрова – председател на настоятелството към СОУ „Г. Бенковски“, Наталия Спасова – ръководител на Центъра за кариерно ориентиране, Дарина Великина – кариерен консултант към Центъра за кариерно ориентиране и Латинка Николова – управител на ЕТ „Планта – Латинка Николова“.
По време на този интензивен уъркшоп за генериране на идеи учениците акцентираха върху критичното мислене, екологичното обучение и възпитание, доброволчеството, утвърждаването на значими ценностни модели, ориентирането в бъдещето и др. Членовете на отборите не се познаваха, но намериха начин да работят заедно възможно най-ефективно. Прилагайки принципа на „учене чрез правене“, чрез успешна междуличностна комуникация, те предложиха многообразие от решение на поставения проблем. Представителите на бизнеса и кариерните консултанти предоставиха познания за реалния свят на бизнеса и икономиката и коментираха реалната приложимост, иновативност и обществена полза на представените идеи.
Facebook Image
Банер